Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΕΝΤΡΟΠΙΑ


Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει απο την Τετάρτη 7 Μαΐου μέχρι 19 Ιουλίου 2008 την Ομαδική ‘Εκθεση με τίτλο «Εντροπία».


Συμμετέχουν οι: Δάφνη Μπαρμπαγεωργοπούλου, Πέτρος Μώρης, Τούλα Πλουμή, Κώστας Σαχπάζης, Γιώργος Τούρλας, Γιάννης Κόκκαλης, Φίλιππος Καβάκας και Geeta Roopnarine.






Το έργο της Δάφνης Μπαρμπαγεωργοπούλου επικεντρώνεται στην απόδοση γλυπτικών μορφών μέσα στο χώρο, το αποτέλεσμα της οποίας συνενώνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία αρχαίων πολιτισμών και φουτουρισμού. Με εφαλτήριο τις εμπειρίες ονείρων και ταξιδιών, οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες προκύπτουν τα έργα της εξερευνούν τους τρόπους μέσα από τους οποίους τα υλικά μπορούν να διαμορφωθούν με σκοπό τη σύλληψη αποχρώσεων των συστημάτων πνεύματος και ύλης. Βασικό στοιχείο αυτής της διερεύνησης είναι η ανακάλυψη της ανθρώπινης εμπειρίας, αντιμετωπίζοντας το σώμα σαν ένα μηχανισμό που λειτουργεί μέσα από την επιθυμία ή σαν έναν αισθητήρα ενός ρυθμού, με έναν παλμό ιεροτελεστίας/ ερωτισμού προς τη μετάπλαση ή τη μεταμόρφωση.





Στο έργο The Instructional Capital, ο Πέτρος Μώρης, μέσω ενός Artist's book, ενός video και μιας σειράς σχεδίων, ερευνά ένα σύνολο συστημάτων και εργαλείων διακίνησης της πληροφορίας που σχετίζονται με την οδηγία και την εμπειρική γνώση. Από τα αρχαία και μεσαιωνικά εγχειρίδια με κάθε είδους (παρα)επιστημονικές ή αλχημιστικές οδηγίες και συμβουλές για καθημερινές εργασίες μέχρι το πλήθος των σύγχρονων ηλεκτρονικών manuals, tutorials, How-Tos, FAQs κλπ. αυτές οι εναλλακτικές γνωσιακές πρακτικές ορίζουν ένα πεδίο θεωρίας και ιδεολογίας με οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές προεκτάσεις που επαναπροσδιορίζουν την αξιολόγηση και χρήση της πληροφορίας, την δημιουργική διαδικασία και την φύση της γνώσης.






Τα έργα της Τούλας Πλουμή περιλαμβάνουν σχέδια με διάφορα υλικά όπως στυλό, μαρκαδόρους, ακρυλικά, σφραγίδες, χαρακτικά, κολάζ και γλυπτά από πολυουρεθάνη ή πολυεστέρα. Ένα χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι η επέμβαση πάνω σε προυπάρχουσες εικόνες όπως διαφημιστικά σλόγκαν, κόμικς, έργα διαφόρων καλλιτεχνών και ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μεταξύ τους ώστε να προκύψει ένα νόημα τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαν αρχικά.









Τα σχέδια του Κώστα Σαχπάζη είναι φτιαγμένα με την τεχνική της «marquetry».

Οι χειροτεχνίες αυτές είναι προϊόν σπιτικής δραστηριότητας και σκοπό έχουν την οπτική εφαρμογή ενός υποτονικού ρυθμού βασισμένου στον εξωτισμό της διακοσμητικής.










Για τον Γιώργο Τούρλα, η ανατομία του σώματος αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματα. Προκύπτουν ανατομικά σχέδια μεταλλαγμένων σωμάτων τα οποία εμφανίζονται δύσμορφα και άρρωστα.
Για ένα συγκεκριμένο όργανο η ανατομία δεν είναι ποτέ η ίδια. Αναμνήσεις και συναισθήματα δημιουργούν όγκους και μολύνουν τη σάρκα.
Η σκέψη λειτουργεί ως ιατρική επέμβαση και το εσωτερικό του οργανισμού παίρνει τη θέση του εξωτερικού.
Μια ανοιχτή πληγή μπορεί να είναι την ίδια στιγμή η εστία του πόνου αλλά και η γιατρειά του.
Ένα άρρωστο και παραμορφωμένο κορμί μπορεί να θυμίζει κάτι όμορφο, όπως για παράδειγμα μια δυσμορφία του θώρακα μπορεί να παραπέμπει στο απαλό φτέρωμα ενός πουλιού.
Ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος γίνεται φορέας μιας κατάστασης και η παραμόρφωσή του προδίδει μια εσωτερική αναστάτωση.



Το έργο του Γιάννη Κόκκαλη κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Μηχανικές - κινητικές εγκαταστάσεις, όπου συνδυάζει τεχνολογία και σύγχρονα υλικά με «κλασική» γλυπτική σε αφηγηματικές συναρμογές, φωτογραφίες και video ψηφιακά τροποποιημένα και φουσκωτές νάιλον κατασκευές σε μεγάλα μεγέθη και έντονα χρώματα με αναφορές στην pop art. Στοιχεία που τον ενεργοποιούν είναι η ζωή στην πόλη, τα όνειρα, το παιχνίδι, η τεχνολογία, τα ταξίδια που κάνει και οι άνθρωποι που γνωρίζει.







Τα κύρια θέματα που πραγματεύονται οι εικόνες του Φίλιππου Καβάκα και μεταφράζονται με εικαστικό τρόπο αντλούνται από θρησκείες, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, από τον φανατισμό, εκφυλισμό και ένα κοινωνικο-πολιτικό παρασκήνιο μέσα από ένα φανταστικό, σχετικό οπτικό του φίλτρο.

Όλα τα έργα έχουν ένα ειρωνικό χαρακτήρα διότι επικαλούνται τεχνικές και θέματα τα οποία διαστρεβλώνει για να παράγει ένα καινούριο νόημα, διαθλασμένο και παραμορφωμένο και όχι μια απλή αντανάκλαση του αρχικού.

Η επιλογή του μέσου της ζωγραφικής γίνεται, γιατί οι συγκεκριμένες εικόνες που παράγονται μέσω της τεχνικής που χρησιμοποιεί για να εμφανίσει και πολλές φορές να υποστηρίξει τα θέματα που σχολιάζει, καθιστούν το ίδιο το μέσο της ζωγραφικής παιχνίδι της ειρωνείας.



Τέλος, η Geeta Roopnarine παρουσιάζει το ποίημα In the night (Τη νύχτα) ...Περιπλανιέμαι σε βυθούς αργοκίνητων ποταμών σκιά στις χελώνες...












Διάρκεια έκθεσης μέχρι 19 Ιουλίου 2008
Ώρες λειτουργίας Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ. 12-8μμ Σαβ. 12-4μμ Στάση Μετρό Μοναστηράκι.

Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, οδός Αθηνάς 12, Αθήνα 10554
Τηλ: 210 3217931 Fax: 210 3212745 Ε:kappatos@otenet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

POLY KALI EKTHESI